De dag van De Bij (20 Mei)


Bijen, als bestuivers, spelen een belangrijke rol voor de mensheid als het gaat om voedselvoorziening, voedselzekerheid en voeding, duurzame landbouw, biodiversiteit, matiging van de klimaatverandering en een gezond milieu.

Dat is een hele grote verantwoordelijkheid voor de bijtjes die door onze tuinen, parken en velden vliegen. Helaas hebben deze diertjes het moeilijk en worden in toenemende mate bedreigd.Vandaag is het World Bee Day. Het is nog niet zo lang geleden dat deze dag wereldwijd wordt gehouden:

In 2014 besloot de Sloveense Imkervereniging dat het tijd werd het publiek meer bewust te maken over van het belang van bijen en het stimuleren van collectieve acties om de bijen en hun leefgebied te beschermen. De Imkervereniging werd gesteund door de Republiek Slovenië en de overkoepelende organisatie van imkers: Apimondia. En zo ontstond het World Bee Day initiatief.

Na meer dan drie jaar van inspanningen werd op 17 november in New York unaniem een resolutie aangenomen voor de verklaring van World Bee Day op 20 mei, tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Het wordt gesteund door alle VN-lidstaten, waarbij 115 staten mede-ondertekenaars zijn of de zogenaamde co-sponsors van de resolutie, waaronder de grootste staten zoals de VS, Canada, China, Rusland, Brazilië, Argentinië, Australië, India en alle EU-lidstaten.

Ik vind het een fantástisch initiatief en ik ben dan ook erg blij dat het harde werk van de Sloveense imkervereniging deze dag uiteindelijk wereldwijd erkent heeft gekregen. En niet alleen erkent, maar er wordt actief deelgenomen door alle VN-lidstaten. Dat moet toch zeker helpen de populatie van bijen weer gezond te krijgen en de bedreigingen drastisch te verminderen. Eindelijk ziet men in dat de verdwijning van de bijen naar een voedseltekort leidt en dus armoede en honger bij de mens.

Hieronder een paar TIPS die wij kunnen doen om de bijenpopulatie te helpen.

Zorg voor voldoende bloemen, maai je gras wat minder vaak, leg een bloemborder aan, zaai een bloemenweide, plant bloembollen en kies voor inheemse struiken en bomen die veel bijen aantrekken.

Zo’n 5 tot 10 procent van de 350 bijensoorten in ons land maken gebruik van oude kevergangen of knagen hun eigen nestgang uit in dood hout. Dit vinden ze steeds minder in de natuur. Help deze soorten door zelf een bijenhotel te maken of koop er een in de winkel. Hang hem op een zonnig plekje.

Laat, in het najaar, blaadjes liggen op het zand en ook oud rottend hout mag je laten liggen op een zonnig plekje in je tuin. De meeste bijen overwinteren namelijk onder de grond.

Bijen zijn buiten levensbelangrijke diertjes, ook hele mooie beestjes. Het is hartstikke leuk om een bijenboekje te kopen en te zien welk bijen in jouw eigen tuin of op je balkon komen.

Fijne dag van de bij!

Meest recente posts

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je mijn blog via e-mail ontvangen, zodat je zeker niets mist? Laat dan hier je e-mailadres achter. Dan word je als eerste op de hoogte gebracht van de laatste nieuwe blogs!

In de kijker

Berichtje achterlaten?

Wanneer je jezelf herkent in mijn blogs, als je een vraag hebt óf als je iets met me wil delen, dan zou ik het heel leuk vinden als je me een berichtje stuurt. Ik waardeer het contact met mijn lezers enorm.

Schrijf bericht
}