Schepse kermis


Afgelopen dinsdag ben ik met een groepje vrienden naar de Schepse Kermis, in Balen geweest. Er zouden 2 coverbands komen en het zou heel gezellig zijn. Aldus de groep vrienden die voor het grootste gedeelte uit Balen komt en er hun jeugd heeft doorgebracht, al feestend op deze Schepse kermis.

’s Middags lag ik nog bij mijn kinesiste op tafel en vertelde ik haar blij dat ik naar de Schepse kermis zou gaan. Ik was trots dat ik ook eens iets zou gaan doen hier in de buurt. Zij vraagt me altijd: “ben je al eens daar geweest? Of daar? Of daar?” Telkens moest ik zeggen dat ik ‘daar’ nog nooit was geweest, en ‘daar’ ook niet. Dat gaf me af en toe het gevoel dat het leek alsof ik me niet goed inburgerde. Vandaar dat ik nu trots zei dat ik naar de Schepse kermis zou gaan. “O”, zei ze. Dat was het: ‘O’. Ik lag op mijn buik met mijn hoofd door die spleet in de tafel naar de grond te turen maar ik kon al een zeker misnoegen voelen. Ik zei: “hoezo, ‘O’?” “Goh, da’s gewoon een tent hè Sofie” zei ze. Onmiddellijk komen er allerlei herinneringen naar boven borrelen van tent-feestjes die ik in mijn jeugd heb meegemaakt, en die waren niet om over naar huis te schrijven. Sterker nog, je kon beter thuis niet vertellen waar je was geweest, want dan kreeg je meteen het stempeltje: ASO. Het was het schrikbeeld van menig ouder in die tijd. Dronken jongens en meisjes, vliegende plastic bierbekertjes, vliegende bakjes friet-zuurvlees, vliegende jongens en meisjes (crowd surfen heet dat nu), bier in je haar gevolgd door een bamibal in je gezicht. Ik vond het toen al verschrikkelijk, maar je hoorde er niet bij hè, als je niet mee ging. En dat vond ik 20 jaar geleden toch net iets belangrijker.

Dus ik zei nu iets minder enthousiast ook ‘O’. Nou had ik me voorgenomen om eens lekker in te burgeren, gaat het hier over een ‘tent’!  “Doet vooral uw goei schoentsjes nie aan hè, Sofie”, was het enige dat mijn kinesiste erover kwijt wilde. Oké, niet mijn mooie nieuwe open schoentjes aan: opgeslagen! Toch wat teleurgesteld ging ik naar huis, waar ik Bart vertelde dat het hier om een tent-feestje ging. “Oei Sofie, daar hou jij helemaal niet van”, zei Bart bezorgd. “Dat zijn allemaal dronken mensen die lastig en ziek worden van een overdosis alcohol. Zeker als het 28 graden is”. Daar kan ik dus inderdaad helemaal niet tegen. Ik vind het keigezellig als er gedronken wordt op feestjes, zelf drink ik maar zelden, maar kom niet in mijn buurt als je denkt dat je ineens het recht hebt gekregen om me aan te raken of in bepaalde lichaamsdelen te knijpen. Ik kan geen respect opbrengen voor mensen die mij op die manier benaderen. Maar goed ik zou in goed gezelschap zijn op de Schepse kermis, dus ik maakte me niet zo’n zorgen. Ik maakte me klaar voor een avondje uit en deed mijn zwarte laarzen aan in plaats van mijn open schoentjes, en vertrok richting Balen. Ik had opgezocht waar ik moest parkeren en mijn gps-je bracht mij er keurig naartoe. Het was 21.00u, ik was dus precies op tijd, maar P2 was op één auto na, leeg. Ik vond het al apart dat ik werkelijk niemand tegenkwam onderweg. Ik had auto’s langs de weg verwacht en mensen die al zingend naar de tent liepen, maar ik zag niemand. Ik liep naar de afgesproken plek en ik zag 2 grote, hoge tenten staan. Eentje was enorm en de andere was iets kleiner. In de grote tent stond een podium en in de andere een groot scherm. Wij gingen aan de rand van de kleinste tent staan. Aan een soort sta tafel van hout. Op de vloer lagen planken, dus ik stond niet in het stof. Ik vond het allemaal nog wel meevallen. De tenten stonden dicht tegen elkaar aan en ze waren met enorme kabels in de grond gejast. Ik stond naast die touwen. Er was tussen de tenten een doorgang van precies 70 cm, maar je moest goed uitkijken anders struikelde je over de kabels waar de tenten mee vast stonden. Ik dacht nog bij mezelf: ‘goed uitkijken Sofie als je straks gaat plassen, want het is echt iets voor jou om hier voluit op je gezicht te gaan’. Gelukkig attendeerden mijn vrienden mij hier ook al op (alsof ze het al bijna verwachten…)

Afijn, het werd tot mijn verbazing drukker en drukker. Er werd goeie muziek gedraaid door de DJ en ik besloot met een open mind de avond in te gaan, tot nu toe was het leuk! De grote tent liep helemaal vol en ‘onze’ tent maar een beetje, dus dat was goed. De eerste band was ‘Ontpopt’ en kwam rond 22.00u. Ze zongen allemaal Nederlandstalige nummers en begonnen met André Hazes, Frank Boeijen, Marco Borsato en Fransje Bauer. GEWELDIG! Ik stond al helemaal uit mijn dak te gaan, maar al gauw moest ik plassen. Ik schraapte wat kleingeld bij elkaar en vroeg aan een vriendin wat het koste om te plassen. Ze wist het niet zeker, maar haar vriend zei dat ik een ‘piesbandje’ kon vragen. Een piesbandje??? Ik keek hem aan en probeerde aan zijn gezicht af te lezen of hij mij nu voor de gek hield of niet, dat doen ze hier nogal graag met mij, de grapjassen, maar ik kon er niet wijs uit worden. Uiteindelijk liep ik, samen met mijn vriendin, met 2 euro aan kleingeld, voorzichtig tussen de touwen door, naar de wc’s.

Ik kwam bij de kassa en er stond een bordje: 40 cent of €2 voor de hele avond. Mijzelf kennende koos ik voor de €2. Wij legden ons kleingeld op het schoteltje en de mevrouw greep in een doos en haalde er een bandje uit dat je in het ziekenhuis ook om krijgt bij een ingreep. Het was fluo-geel en er stond met koeienletters: ‘toilets’ op. Mijn vriendin stak haar arm uit om het bandje om te laten doen. Het werd vastgeplakt zodat je het niet meer afkreeg. Even dacht ik eraan om mijn been op het tafeltje te gooien, maar ik had laarzen aan. En dus stak ik ook mijn arm maar naar haar uit en kreeg een piesbandje om mijn pols. Maar daar was het nog niet mee af. Ik liep naar de toiletten en zag allemaal bruine bouwwerkplaats wc’s op een rijtje staan. Ik deed de deur open en ik zag een deksel op een plank en een pisbak(je). Ik sloot de deur met een slap plastic schuifje en hoopte vurig dat niemand de deur zou opendoen want ik kon zowat door het slot naar buiten turen, en dat betekende, andersom ook. Ik deed de deksel open en deed de groots mogelijke moeite om er niet in te kijken en ging boven het toilet hangen. Daar hing ik dan, met mijn rechterelleboog in het pisbak(je) en met mijn linkerarm hoog om mijn tas maar niet op de grond te hoeven zetten. Mijn bovenbenen trilde als een gek, maar ik ging NIET ZITTEN!! Nu was het ook nog zo dat de bouwwerkplaats wc’s niet waterpas stonden en dus helde ik iets naar voren. Ik kon nu heel goed door het slot heen zien wie er buiten stond te wachten. Blijkbaar was mijn buurvrouw al klaar en terwijl zij in haar wc’tje weet-ik-wat aan het doen was, schudde ook mijn wc’tje op en neer. Het was verdomd moeilijk om je evenwicht te bewaren. Ik nam me voor om niets meer te drinken!

Na die ervaring liepen we weer terug naar ons plekje en ik ging al snel weer helemaal op in de muziek en in de gezelligheid met mijn vrienden. Lekker dansen op leuke muziek met een colaatje erbij en al vlot moest ik een tweede keer naar de wc. Ik heb me eroverheen gezet maar ik popelde nu echt om Bart thuis alles in geuren en kleuren te vertellen.

De tweede band die om 00.30u kwam was ‘the Fools’, de hoofdband zeg maar. Echt wel heel erg goed, dus het was dansen geblazen bij onze tafel. Ik had helemaal geen last van zatte mensen en vond het heel leuk om van een afstandje, en op het grote scherm te zien, hoe de jonge gastjes in de lucht werden gehesen en over het volk naar voren getrokken werden. Ik zag wat bier en kledingstukken vliegen maar dat was van op een grote afstand. Ik vond het Keigezellig! En als kersje op de slagroomtaart heb ik een ietwat aangeschoten jongeman, voor mijn ogen, bíjna op zijn gezicht zien gaan. Hij struikelde over de touwen, zwaaide als een propeller met zijn armen door de lucht en vloog, zichzelf net op de been houdend, 6 meter naar voren. Ik was zó blij dat het voor de afwisseling eens niet ik was, die genadeloos afging.

Het was een heerlijk avond, en voor herhaling vatbaar! De antiseptische doekjes zitten al in mijn handtas, en mijn piesbandje heb ik op het prikbord geplakt!

Meest recente posts

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je mijn blog via e-mail ontvangen, zodat je zeker niets mist? Laat dan hier je e-mailadres achter. Dan word je als eerste op de hoogte gebracht van de laatste nieuwe blogs!

In de kijker

Berichtje achterlaten?

Wanneer je jezelf herkent in mijn blogs, als je een vraag hebt óf als je iets met me wil delen, dan zou ik het heel leuk vinden als je me een berichtje stuurt. Ik waardeer het contact met mijn lezers enorm.

Schrijf bericht
}