De dag van… St. Patrick (17 Maart)


Oké, buiten dat het vandaag mijn verjaardag is, en het dus eigenlijk: “De dag van…Sofie” zou moeten zijn, offer ik me vandaag op omdat het vandaag namelijk ook St. Patricks-day is. Niet toevallig, maar altijd. Toen ik voor een bekend automerk werkte op een groot internationaal bedrijf stond ik op mijn verjaardag nooit in het middelpunt. Wel nog toen ik op de Nederlandse afdeling werkte, maar ineens niet meer toen ik op de Engelse afdeling werkte.

Op mijn allereerste verjaardag op de Engelse afdeling kwam ik met wat lekkers in een mandje en op mijn mooist aangekleed en opgemaakt op het werk, waar nauwelijks iemand naar me omkeek. Iedereen was in het groen gekleed en er waren groene snoepjes, groene drankjes (zonder alcohol, denk ik…), groene cake en een uitgelaten stemming bij mijn Amerikaanse, Engelse en vooral Ierse collega’s.

Ik vroeg wat er aan de hand was en kreeg te horen dat het St. Patricks-day was. Ik vroeg wat dat betekende. Enthousiast werd mij uitgelegd dat het vandaag de nationale feestdag van Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en de Canadese provincie Newfoundland en Labrador is, waarbij iedereen de beschermheilige van het land, Saint Patrick, herdenkt. Overal in Ierland wordt dit uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk in Dublin. Groen is de kleur die op dit feest wordt gebruikt, gedragen, gegeten en gedronken. Ook in Amerika en Australië wordt het uitbundig gevierd. Tijdens deze uitleg wist ik meteen dat het mandje met lekkers, dat ik nog in mijn hand had, niet genuttigd zou worden hier en draaide het mandje dan ook achter mijn rug. Ik feliciteerde iedereen en bijna niemand mij. Gedurende de dag bleken mijn collega’s vooral de tijd in de gaten te houden, en van veel werken kwam ook niets. Iedereen ging diréct na het werk weg, de Ierse pubs in, in Maastricht. Ik was halverwege de dag snel even naar de Nederlandse afdeling gegaan. Mijn oude collega’s waren blij me te zien en feliciteerde me hartelijk. Daar bleef mijn mandje met lekkers dan ook achter toen ik weer terug moest. Dus ik ben gewend om een stapje terug te doen op mijn verjaardag.

Meest recente posts

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je mijn blog via e-mail ontvangen, zodat je zeker niets mist? Laat dan hier je e-mailadres achter. Dan word je als eerste op de hoogte gebracht van de laatste nieuwe blogs!

In de kijker

Berichtje achterlaten?

Wanneer je jezelf herkent in mijn blogs, als je een vraag hebt óf als je iets met me wil delen, dan zou ik het heel leuk vinden als je me een berichtje stuurt. Ik waardeer het contact met mijn lezers enorm.

Schrijf bericht
}