De dag van de bananen (19 April)


Jawel, er bestaat een dag speciaal voor onze welbekende en beminde (of is dat het verkeerde woord?), geliefde banaan! Een Internationale dag nog wel. De dag is overgevlogen uit Amerika, maar we adoreren hem hier ook!

De banaan is fruit dat bijna iedereen wel in zijn fruitmand heeft liggen. Het is makkelijk, lekker en voedzaam. Zo eten sporters veel bananen omdat het veel energie bevat. Of mensen die moeten aankomen, die eten ook veel bananen😊 Maar ook is het vaak het eerste ‘vaste’ voedsel dat baby’s krijgen en dat altijd in de smaak valt.

De banaan staat in de top 4 van de meest gegeten producten in de wereld (na mais, rijst en granen). Zijn smaak zoet en zacht.

Je kunt hem als ontbijt eten, gewoon in zijn heerlijke kromme vorm, maar je kunt hem ook prakken in een kommetje yoghurt of kwark, of lekker op je boterham met mijn guilty pleasure: hagelslag eroverheen!

Je kunt hem in je lunch gebruiken, hij smaakt prima in een smoothie.

En je kunt hem als toetje bereiden. Mijn moeder sneed vroeger enkele bananen overlangs door, deed er hagelslag in en rolde hen daarna in zilverpapier. Mijn vader legde ze dan op de laatste nog nagloeiende kooltjes op de barbecue, zálig! Maar je kunt er ook jam, brood, chips, ijs en zelfs wijn van maken. Je kunt hem snijden, prakken, bakken, frituren (hmm, zo’n heerlijke pisang goreng), en dat kun je nu eenmaal niet van een kiwi of sinaasappel zeggen.

Zo veelzijdig is onze lange gele jongen!

De banaan is wereldberoemd en hij is een topfavoriet voor van alles!  

We kennen allemaal ‘De Bananenboot’, aan zee.
‘Het Bananenlied’ van Andre van Duin: “Waarom zijn alle b’nanen krom? Als je ze rechtop zet vallen ze om!”.
Mensen verkleden zich als banaan tijdens Carnaval of een foute vrijgezellenavond, en je kent ongetwijfeld de grote banaan die Andy Warhol heeft getekend voor op het debuutalbum van The Velvet Underground.
En het kan natuurlijk niet missen: op de Amsterdamse wallen ligt de ‘Bananenbar’, de typische erotisch associatie ligt ‘vrij voor de hand’. Ja we hebben met zijn allen veel plezier van onze smakelijke zoete zachte vriend!

En als ik je nog een waardevolle tip mag geven: pel een banaan niet vanaf het steeltje, want in sommige gevallen lukt dat niet en pruttelt de banaan ergens uit waar je het niet verwacht (ik spreek uit ervaring), maar begin aan de andere kant, net zoals de apen dat doen! 😉

Ik ben blij dat er een speciale dag is voor de banaan. Hij verdient het!

Fijne bananendag!

Meest recente posts

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je mijn blog via e-mail ontvangen, zodat je zeker niets mist? Laat dan hier je e-mailadres achter. Dan word je als eerste op de hoogte gebracht van de laatste nieuwe blogs!

In de kijker

Berichtje achterlaten?

Wanneer je jezelf herkent in mijn blogs, als je een vraag hebt óf als je iets met me wil delen, dan zou ik het heel leuk vinden als je me een berichtje stuurt. Ik waardeer het contact met mijn lezers enorm.

Schrijf bericht
}