De dag van de Pinguïn (25 April)


Vandaag is het Wereldpinguïndag!

Omdat mijn dierenmoederhart zo groot is, en ik niet alleen liefde voor hondjes, konijnen, ezeltjes en cavia’s voel, maar liefde voor álle diertjes op aarde vind ik het ook wel eens leuk om een blog te schrijven over dieren die een speciale (wereld)dag toegekend hebben gekregen. Zoals vandaag: de Pinguïn!

Begrijpelijkerwijs is deze dag een moment om stil te staan bij het feit dat ze met uitsterven bedreigd zijn. Uiteraard is overbevissing door de mens zeer schadelijk. De pinguïn eet graag o.a. sardientjes. En wij ook. Dat is op zich al een probleem. Ook raken de diertjes helaas vaak verstrikt in de grote netten van de vissersboten. Maar ook El Niño (de opwarming van het zeewater, dat ervoor zorgt dat de visjes die pinguïns eten, koelere wateren opzoeken) is een grote bedreiging voor hen. Het is daarom dat dierenorganisaties en milieuorganisaties zich inzetten voor o.a. de pinguïn.

Het is niet toevallig dat deze dag op 25 april plaats vindt. Jaren geleden zat er een groep wetenschappers in een onderzoekstation in Antarctica. En elk jaar op 25 april kwam er een kolonie pinguïns (De Adélie pinguïn) terug van hun maandenlange verblijf op zee. Elk jaar op dezelfde dag kwam deze kolonie terug naar dezelfde plek. Wat is het toch bijzonder dat die diertjes al jaren en jaren hetzelfde migratiepatroon in hun genen hebben.

Uiteindelijk zijn het dié wetenschappers die De dag van de Pinguïn zijn gaan vieren bij de terugkomst van de kolonie op 25 april.

Pinguïns spreken behoorlijk tot de verbeelding. Wie heeft er nou niet op tv een mooie Humboldt pinguïn over zijn buikje door de sneeuw zien glijden, met die kleine flippertjes die hem vooruitduwen. Ze hoppen van steen naar steen en zijn vaak ontroerend herkenbaar én grappig in hun bewegingen en uitstraling. Vraag maar eens aan een kind om een pinguïn na te doen. Zeker weten dat ze allemaal met hun armen gestrekt langs hun lichaam van links naar rechts hoppen. Daarom worden er ook best veel films gemaakt met in de hoofdrol pinguïns, denk aan Happy Feet, Penguins of Madagaskar en Mr. Popper's Penguins.

Pinguïns leven vooral daar waar het flink koud is zoals de zuidpool. Aan de kust van Peru en Chili leven ze ook. Er zijn nu nog maar 17 soorten pinguïns terwijl dat er vroeger meer dan 50 waren. Dat is toch schrikbarend, niet?

De grootste pinguïn:

De Keizerspinguïn kan tot wel 1m15 groeien en is de beste duiker. Hij kan meer dan 520 meter diep duiken voor voedsel. Ook kan hij bijna 20 minuten onder water blijven. Hij heeft een gigantisch uithoudingsvermogen omdat hij leeft bij temperaturen tot -60 en windsnelheden van 200 km/u kan doorstaan. Hij kan wel tot 23 kilo wegen

De kleinste pinguïn:

De dwergpinguïn is de kleinste pinguïnsoort ter wereld. Hij is ongeveer net zo groot als een A4’tje. Hij komt in het wild alleen voor op sommige plekken in Australië en Nieuw-Zeeland. Hij weegt ongeveer een kilo.


Leefgebieden van pinguïns:

Antarctica en/of de Antarctische eilanden: Keizerspinguïns, Adéliepinguïns, kinbandpinguïns en ezelspinguïns.

Eilanden in de sub-Antarctische wateren: Koningspinguïns, de noordelijke rotspinguïns, de macaronipinguïns.

Australië en Nieuw-Zeeland: Dwergpinguïns, snareskuifpinguïns, grote kuifpinguïns, fjordlandkuifpinguïns en geeloogpinguïns.

Zuid-Amerika en Afrika: Humboldtpinguïns, magelhaenpinguïns, galapagospinguïns en de zwartvoetpinguïn.

TIP: Heb je wel eens gehoord van schar, wijting of steenbolk? Leg eens een onbekend visje op je bord! Voor deze zogenoemde bijvangst-vissen is weinig belangstelling waardoor ze vaak door de vissers op zee over boord worden gegooid. Als we af en toe zo’n onbekend visje op ons bord leggen, gaat er minder vis verloren. En hoeft er minder vis van ver (zoals Tilapia) hiernaartoe te komen.

Fijne dag van de Pinguïn!

Meest recente posts

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je mijn blog via e-mail ontvangen, zodat je zeker niets mist? Laat dan hier je e-mailadres achter. Dan word je als eerste op de hoogte gebracht van de laatste nieuwe blogs!

In de kijker

Berichtje achterlaten?

Wanneer je jezelf herkent in mijn blogs, als je een vraag hebt óf als je iets met me wil delen, dan zou ik het heel leuk vinden als je me een berichtje stuurt. Ik waardeer het contact met mijn lezers enorm.

Schrijf bericht
}