De dag van… de grap (1 April)


Het leek me wel leuk om eens uit te zoeken waar deze dag nu eigenlijk vandaag komt.

Deze dag wordt wereldwijd gevierd, en in elk land is er wel een oorsprong te vinden van waaruit deze grapjes-dag is ontstaan. Ik vond een leuke uit Nederland en uit Engeland.

Deze stamt uit het dorpje Gotham in Engeland in de 13e eeuw.

Volgens de legende wilde ‘Koning Jan zonder Land’ door Gotham naar Nottingham reizen. De wet indertijd was dat elke weg waarover een koning gereisd had moest veranderen in een Royal Highway. Die moest dan uiteraard aangelegd én onderhouden worden door de dorpelingen zelf. Die zagen dat helemaal niet zitten dus begonnen ze zich gek te gedragen. Ze verdronken een paling in een plas en bouwde hekken om bosjes bomen heen zodat de koekoek niet kon ontsnappen. De Koning was erg bang dat deze gekte besmettelijk was en besloot uiteindelijk een andere route te nemen. Op 1 april wordt het ‘Bedrog van Gotham’ herdacht.

Deze stamt uit het dorp Den Briel (Brielle) in Nederland in 1572. 

Dit gaat over de Spaanse Hertog van Alva die het gezag had over Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In de opstand tegen Spanje was dit de éérste keer dat Nederlanders grondgebied terug veroverden van de Spanjaarden. De inname kwam voor Alva als een complete verrassing. Hij was dus gefopt. Vanaf die dag ontstond het mopje ‘op 1 april verloor Alva zijn bril’, waarbij ‘bril’ staat voor Den Briel.

We doen dus al lang ons best met grapjes maken. Als je in de geschiedenisles hebt opgelet ging het vaak over oorlogen, bezettingen, gruwelijke mannen met nog gruwelijkere handgemaakte ‘wapens’, die elkaar het licht in de ogen niet gunden. Armoede, onhygiënische taferelen, guillotines enzovoorts. Tenminste, zoveel donkerheid en ellende heb ik ervan onthouden. Mijn beeld werd bevestigd maar toch ook weer aangepast nadat ik Outlander had gezien op Netflix, maar dat terzijde. Het is fijn om te weten dat de mensen toch ook al grapjes uithaalden en humor hadden.

We denken dat het vooral onder de kinderen leeft en dat doet het meestal ook. Ik zou er niet aan denken om een scheetkussen onder Bart zijn kont te leggen, of om iemand iets op de mouw te spelden. Ik ben te serieus voor die dingen en dus was ik voor mijn ouders en laten we vooral mijn broer niet vergeten, een erg dankbaar doelwit. Veel van de ‘grapjes’ heb ik uit mijn systeem gegumd, maar wel ben ik ooit samen met mijn ouders en broer naar de Brunssumerheide geweest in Brunssum Nederland, omdat men daar al een paar dagen een eenhoorn had gezien. Mijn vader las het voor die zaterdag. Het stond paginagroot op de voorpagina van onze krant. En ik, als echt paardenmeisje, wilde persé gaan. Mijn vader had geen zin en mijn moeder wilde liever gaan tennissen, zeiden ze. Maar ik bleef maar doorgaan hoe graag ik een eenhoorn wilde zien, en dat ze dat toch moesten begrijpen omdat ik zo van paarden hield en er op mijn schoolagenda ook een mooi exemplaar prijkte en ik een heleboel stickertjes had…

Na flink gezeur van mijn kant ‘gingen ze overstag’. We hebben úren door de Brunssumerheide gelopen, er was ontzettend veel volk, wat mij in mijn overtuiging sterkte. Zelfs toen mijn vader vertelde dat het een 1-aprilgrap was, kon ik het nog steeds niet geloven.

Wat zullen ze met zijn drietjes hard gelachen hebben….

Fijne 1-april!

Meest recente posts

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je mijn blog via e-mail ontvangen, zodat je zeker niets mist? Laat dan hier je e-mailadres achter. Dan word je als eerste op de hoogte gebracht van de laatste nieuwe blogs!

In de kijker

Berichtje achterlaten?

Wanneer je jezelf herkent in mijn blogs, als je een vraag hebt óf als je iets met me wil delen, dan zou ik het heel leuk vinden als je me een berichtje stuurt. Ik waardeer het contact met mijn lezers enorm.

Schrijf bericht
}