De dag van de Finse taal (9 April)


Ik was in 2015 een paar dagen met Bart in Helsinki. Bart moest werken dus ik kon de stad heerlijk in mijn eigen tempo verkennen. Zéér de moeite waard. Het feit dat ik geen Fins sprak was geen probleem want als ik een broodje kocht bij een bakker, herhaalde ik gewoon de naam van het broodje want die stak er met een prikkertje in. Handig. En, ‘hallo’ (hei) en ‘alsjeblieft’ (ole kiltti) en ‘dank je wel’ (kiitos) leer je snel genoeg. Maar bordjes lezen bij een openbaar toilet bleek toch niet te doen. Het is een moeilijke taal.

Ik was dus al een paar uur door Helsinki aan het wandelen toen ik nodig moest plassen. En aangezien Bart al had gezegd dat Helsinki zo'n schone stad was, en ikzelf in de afgelopen uren datzelfde had ervaren, besloot ik gebruik te maken van een 'openbaar toilet'. Dit openbare toilet was een zwarte container midden op de kade (vóór het blauwe gebouw op de foto) waar aan de voorkant twee deuren in zaten. Er stond een mannetje & vrouwtje-teken boven de linker deur, en boven de rechterdeur stond een mannetje, een vrouwtje, een baby en een rolstoel. Boven de deur brandde een lampje rood of groen naargelang de betreffende wc bezet was of niet.

Ik ging in de rij staan want er stonden meerdere mensen te wachten. Voor mij stonden 4 Chinezen. Drie vrouwen: een oma, een dochter en een kleindochter. Naast hen stond een Chinese man. Ik denk dat ze van eenzelfde gezelschap waren. Dat kan al gauw want het stikt van de Chinezen in Helsinki. Chinezen zijn zéér luid en lijken altijd ruzie te maken, maar dat is gezichtsbedrog. Buiten dat ze te pas en te onpas met hun camera's wapperen en in de weg staan wanneer jij eens een foto wil maken zijn ze ook érg grappig om naar te kijken.

Mijn vier Chineesjes waren heel druk aan het babbelen terwijl ze geduldig stonden te wachten. Oma werd ondersteund door de zachtaardige kleindochter, en de dochter stond onder de paraplu want de zon scheen. De Chinese meneer had een (te groot) pak aan en had duidelijk de boventoon. De rechter wc werd driftig gebruikt, maar het lichtje boven de linker wc bleef maar rood, en dat was raar want we hadden hem al een paar keer horen doortrekken (dat kon je in een straal van 10 meter meekrijgen. Het leek alsof iemand even de brandkraan opende en de hele tent schoonspoot).

Het viel mij en de Chinese man op dat soms, wanneer er nog iemand in de rechter wc was, tóch het lichtje al op groen sprong. Hij wees verrast naar het groene lampje en zei tegen de dames: "Dat is gek! Heb je dat gezien? Er is nog iemand op de wc en het lampje staat al op groen! Ik hoop niet dat dat bij mij gebeurt dadelijk, hahaha!"

Tenminste, dat begreep ik dat hij zei, want ik versta geen Chinees.

Hij keek me verwachtingsvol aan, met pretoogjes van heb ik jou daar. Ik begreep dat ik even moest inhaken op wat hij juist vertelde. Ik lachte en wees met mijn vinger naar het groene lampje.
“Er zit nog iemand op hè?” zei ik in het Nederlands. Hij lag in een deuk en wees weer naar het lichtje wat ineens op mysterieuze wijze toch weer rood was geworden.
Hij schrok ervan en zei tegen de dames: "Hebben jullie dat gezien? Hoe is dat nou mogelijk? Er is niemand vanaf gekomen!! Snappen jullie dit nu? Jullie moeten straks maar allemaal samen gaan en dan moet iemand de deur dichthouden want als het lichtje plots op groen springt, dan kan iedereen naar binnen en dan zien ze je blote kont hahaha, en dat kan niet hè?!"

Ik vond de Chinese man gewéldig! Hij was mega grappig en hij stond maar op en neer te wippen op zijn benen. Hij kletste honderduit. De dames waren timide, zoals je mag verwachten van Chinese dames. Ze droegen alledrie een jurk, witte tennissokken, gympies en een stoffen zonnehoedje met een touwtje onder de kin.  Ze reageerden nauwelijks op de blije Chinees dus hij wendde zich tot mij!
"Het gaat kei langzaam hè?" zei hij tegen me.  
Ik zei: “ja, niet normaal hè? Maar dat komt omdat die wc maar op rood blijft staan”, en ik wees naar de linker wc.
"Ik begrijp er niets van! Denk je dat we eens moeten kloppen op de deur?"
Ik zei: “Dat zou ik niet doen want we verstaan toch geen Fins!”
"Hahaha, dat was een goeie! Nee, hij verstond ook geen Fins", antwoorde hij.

Plots kwam de rechter wc vrij en inderdaad, de drie dames gingen tegelijk naar binnen. Na de Chinese man zou ik eindelijk aan de beurt zijn. Achter ons stond alweer een rij. Toen ging ineens het rode lampje van de linker wc uit en werd het groen. De Chinees zag het en keek me met grote ogen aan.
"Heb je dat gezien? Het is nu groen geworden! Die man heeft wel de tijd genomen. Ik sta hier nu al 20 minuten en er is nog niemand uitgekomen! Misschien was hij in slaap gevallen!"
“Nu zal het niet lang meer duren, denk ik”, zei ik tegen hem. 
"Nee, nog even en ik had in mijn broek gepiest, hahaha", riep hij.

Ik vond hem zo leuk! Zo is wachten in een rij ineens een stuk leuker. Ik had zo nog nooit een gesprek met een Chinees! De Chinees en ik keken naar de deur van de linker wc, want we verwachtte dat die elk moment open zou gaan, maar er gebeurde niets.

De Chinees zei: "Zal ik eens gaan zien?"
Ik zei: “Nou geef hem nog een minuutje. Misschien heeft hij heel ingewikkelde kleren aan”.
Hij was het met me eens. Hij zou nog even wachten.

Vanuit het niets kwam er een man tussen ons in staan. Hij keek naar de Chinees, zei iets in het Fins en wees naar de groene knop boven de linker deur. De Chinees draaide zich om naar de man, maakte een klein sprongetje in de lucht en vertelde het hele verhaal in geuren, kleuren en handgebaren. Ik werd ook aangewezen en samen legden we uit dat we beleeft aan het wachten waren tot de meneer uit de linker wc zou komen.

Toch liep de Finse man naar de deur, maar die zat op slot. Hij duwde vervolgens geroutineerd op een klein rond knopje naast de deur en 'klik' de deur ging open. De Chinees en ik stonden met open mond te kijken. De wc bleek leeg en de Finse man ging gewoon naar binnen.

Ik keek naar de Chinees en hij keek stomverbaasd naar mij. Even was het stil, maar toen klapte de Chinees letterlijk dubbel en lachte zó hard dat ik bijna in mijn broek pieste van het lachen. De Chinees was door het dolle heen en sprong op en neer!

"En wij maar wachten en wachten en er zat al die tijd niemand op hahaha!" zei hij.

Ik lachte mee, vooral om hem, maar hij dacht vanwege het wc-incident. Hij kwam naast me staan, sloeg me vriendschappelijk tegen mijn arm en zei: "Wij zijn niet bepaald de snuggerste hè? We hadden 20 minuten geleden al klaar kunnen zijn! Maar gelukkig hebben we wel met elkaar kunnen lachen hè?"
“Nou en of”, zei ik, “dit gebeurt ons nóóit meer hè?!”

Hij gaf me een hand voordat hij de linker wc inging en ratelde: "Wat hebben we lol gehad hè? In het vervolg proberen we eerst dat kleine knopje naast de deur hahaha!!”

Of het nu Chinees, Fins of Nederlands is, soms hoef je elkaar niet te verstaan om een leuke tijd te hebben samen!

Meest recente posts

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je mijn blog via e-mail ontvangen, zodat je zeker niets mist? Laat dan hier je e-mailadres achter. Dan word je als eerste op de hoogte gebracht van de laatste nieuwe blogs!

In de kijker

Berichtje achterlaten?

Wanneer je jezelf herkent in mijn blogs, als je een vraag hebt óf als je iets met me wil delen, dan zou ik het heel leuk vinden als je me een berichtje stuurt. Ik waardeer het contact met mijn lezers enorm.

Schrijf bericht
}