De dag van de Eerlijkheid (30 April)


Vandaag is de dag van de eerlijkheid. Een internationale dag nog wel!

Eerlijkheid is voor mij ontzettend belangrijk. Op eerlijkheid kun je bouwen. Door eerlijkheid komt vertrouwen. 


Ik kan niet een relatie aangaan met mensen die niet eerlijk zijn. Enkele van jullie weten dat ik ooit een vriendschap heb verbroken met iemand die niet eerlijk was. Tegen zichzelf maar ook niet tegen haar omgeving. Ze vertrouwde me van alles toe wat ik dan weer niet tegen haar man of anderen mocht zeggen. Ik vond het moeilijk om de leugens te onthouden. Daar is mijn hoofd niet voor gemaakt. Het is te chaotisch en ik ben als de dood ze te vergeten en daar word ik harstikke gestrest van. Dus niet goed voor mij. Ook vond ik het moeilijk om alle dingen die ik wist en die haar man zéker niet mocht weten, uit elkaar te houden. Wat resulteerde in bezoekjes aan haar thuis waarbij ik voor de zekerheid maar helemaal niets meer tegen haar man zei, uit angst iets te ‘verklappen’ wat hij echt niet mocht weten. Ik had daar zoveel moeite mee, dat ik op een dag tegen Bart zei: “Ik doe het niet meer!”


Vanaf het moment dat ik naar huis reed, nadat ik de vriendschap had verbroken en vele pogingen had gedaan om uit te leggen waarom, voelde ik me licht en opgelucht. Alle ballast kon ik van me af laten glijden, hoe zielig ik het ook vond voor haar. Zij was ooit een weg ingeslagen en ze kon daar niet meer van terugkomen zonder erge schade aan te richten. Het kon voor haar ook niet makkelijk zijn om al die ballen in de lucht te houden. Om alle leugens te onthouden. Maar dat was haar keuze.Bart zei een aantal jaren geleden: “Je kunt niet intensief met jou omgaan als je niet helemaal eerlijk bent tegen jezelf en over jezelf. Jij houdt altijd iemand een spiegel voor, en je moet best dapper zijn om daar eens goed in te durven kijken”. Bart en ik zijn altijd heel eerlijk tegen elkaar waardoor we elkaar héél goed kennen. We weten alles van elkaar en daarmee weten we ook precies waar we aan toe zijn. Dat is niet altijd even makkelijk, niet het eerlijk zijn hoor, maar je leert veel over je goede, maar ook over je minder goeie eigenschappen. Je leert dingen die misschien moeilijk te accepteren zijn. Maar het vergt moed om ook te accepteren dat dat toch écht bij je hoort. En als je dus alle goeie en slechte dingen van elkaar weet, weet je ook hoe je elkaar het beste kunt aansporen, enthousiast maken, troosten, liefhebben, koesteren, verwennen, respecteren, benaderen, verzorgen en hoe je het beste gesprekken aangaat. Heerlijk ongecompliceerd.


Eerlijkheid moet je vooral niet te letterlijk en hard doorvoeren. Eerlijkheid en tact gaan hand in hand. Zo ook bij Bart en mij, maar dat geldt ook voor ander relaties die ik aan ga. Kwestie van respect hebben voor elkaar. Je kunt eerlijk zijn zonder de ander te kwetsen.


Eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik erg open-minded ben en goed kan luisteren. Ik kan me makkelijk in andermans schoenen plaatsen. Ik voel dingen vaak aan en zal nooit mijn mening opdringen aan iemand. Ik doe dat in mijn stukjes ook niet. Ik zit zo niet in elkaar. Ik schrijf en spreek in alle eerlijkheid over mezelf en dat stimuleert mensen om ook eerlijk tegen mij te zijn.


Ik weet nog heel goed dat ik in de volle stress zat einde vorig jaar. Mijn vriendin Sandra was bij ons en we hadden een gesprek, ik geloof dat we het over het kiezen van een nieuw huisje of appartement hadden, en ik zei tegen haar: “maar ik ben juist heel flexibel!”
Toen zei ze tegen mij: “Sofie je bent helemaal niet flexibel hierin’.


Ze hoefde het me niet eens uit te leggen want door mijn hoofd schoten onmiddellijk vele beelden over bezoeken aan huizen en online kijken naar huizen en ik wist dat ze gelijk had. Dat was pijnlijk om te horen, maar wel heel waar! Maar die bewustwording was erg fijn. Ik heb graag een goed beeld van mezelf, en eerlijk helpt mij daarbij. Zo kreeg ik van haar wat ik verdiende: haar eerlijkheid!


Fijne dag van de eerlijkheid!Meest recente posts

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je mijn blog via e-mail ontvangen, zodat je zeker niets mist? Laat dan hier je e-mailadres achter. Dan word je als eerste op de hoogte gebracht van de laatste nieuwe blogs!

In de kijker

Berichtje achterlaten?

Wanneer je jezelf herkent in mijn blogs, als je een vraag hebt óf als je iets met me wil delen, dan zou ik het heel leuk vinden als je me een berichtje stuurt. Ik waardeer het contact met mijn lezers enorm.

Schrijf bericht
}