De dag van de Aarde (22 April)


De Dag van de Aarde is een jaarlijks wereldwijd evenement op 22 april dat in het teken staat van milieubescherming.

Eerst een beetje geschiedenis:
De eerste Dag van de Aarde vond plaats in 1970 en was een gevolg van groeiend ecologisch bewustzijn door de bestseller Silent Spring (in het Nederlands ‘Dode Lente’) van Rachel Carson uit 1962. In dat boek behandelde Rachel de nadelige milieueffecten veroorzaakt door het willekeurige gebruik van pesticiden. Rachel beschuldigde de chemische industrie van het verspreiden van desinformatie. Fake News bestond dus toen ook al, want de ambtenaren geloofden, zonder eigen onderzoek te doen, de ‘reclame’ van de pesticideproducenten.

Ondanks verzet vanuit de chemische industrie gaf Silent Spring de aanzet tot verandering in het beleid inzake ‘pesticiden’. Dit werd gezien als het begin van de milieubeweging. In 2006 werd Silent Spring door het tijdschrift Discover uitgeroepen tot een van de 25 belangrijkste wetenschappelijke boeken aller tijden.

De oorzaken

De opwarming van de aarde is een onderdeel van de klimaatverandering. De opwarming wordt veroorzaakt door verhoogde concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer, voornamelijk als gevolg van menselijke activiteiten zoals de verbranding van fossiele brandstoffen, ontbossing en landbouw. En dan heb je nog zoiets als ‘gevangen kooldioxide’. Deze ‘extra kooldioxide’ in de atmosfeer houdt meer zonnewarmte vast, waardoor het weerpatroon verandert. Op sommige plekken regent het meer of heftiger, en op andere wordt het juist droger. De opwarming gaat sneller dan elk natuurlijk proces, en sneller dan veel natuurlijke systemen zich kunnen aanpassen.

De gevolgen

Door het vaker voorkomen van extreme weersomstandigheden zullen we steeds meer te maken krijgen met voedseltekorten, tekort aan drinkwater, meer woestijnen, warmer weer en overstromingen. Dit heeft effect op mensen, dieren en planten. Veel bedreigde dier- en plantsoorten leven in gebieden die lijden onder de effecten van klimaatverandering. Het klimaat verandert zo snel dat dieren en planten zich niet snel genoeg kunnen aanpassen.

We staan voor één van de grootste uitdagingen die de mens ooit heeft meegemaakt. Het maakt niet uit wat je bezighoudt, klimaatverandering zal onze levens beïnvloeden. Als we niks doen tegen klimaatverandering sterft een derde (!) van alle dier- en plantsoorten mogelijk nog binnen een eeuw uit. Bijzonder triest.

Omdat ik, een groot liefhebber van dieren en de natuur, niet wil dat bovenstaande dreigende feiten, waarheid worden, heb ik hieronder enkele tips die jij en ik kunnen doen om duurzamer te tuinieren. Ik weet het, het is maar een klein begin. Er zijn nog honderden andere manieren om de aarde gezonder te maken zoals je huis beter isoleren, water besparen, duurzamer eten, recyclen, duurzamer reizen, plastic-vrij gaan leven, enzovoorts. Maar alle beetjes helpen.

Onkruid in je gras
De meeste mensen verwijderen mos en paardenbloemen uit hun grasveld, maar wist je dat hier heel veel dieren in en van leven? Laat ze staan en kijk eens wat een prachtige dieren je aantrekt. Maai elke maand je gras in plaats van elke week, naast de dieren die je aantrekt bespaar je ook elektriciteit of brandstof voor je grasmaaier en zorg je dus voor minder CO2-uitstoot.

Schutting of tuinhek
Heb je een schutting of tuinhek? Zorg dat er hier en daar een gat in de schutting zit zodat egels er onder of doorheen kunnen kruipen. Als je een oude stoeptegel schuin tegen de schutting zet en er wat oude bladeren in legt heb je misschien geluk dat er een egel zijn of haar nestje maakt.

Eigen potgrond
Maak je eigen potgrond door te composteren. Je kan bijvoorbeeld oude bladeren in de herfst in vuilniszakken bewaren of maakt het door groente-, fruit- en tuinafval op een hoop in de tuin of in een speciale compostbak te bewaren. Bacteriën en andere bodemorganismen zetten het vervolgens om in bruikbare compost.

Groen dak
Als je een tuin hebt heb je waarschijnlijk ook een schuur. Op bijna alle daken is het mogelijk een groen dak te creëren. Niet alleen gaat zo'n dak 2 tot 3 keer zo lang mee als een standaard dak, je helpt de natuur er ook een handje mee. De plantjes op het dak zetten CO2 om in zuurstof.

Diervriendelijke planten
Kies voor wilde planten waar vogels en insecten dol op zijn. Zo vinden vlinders paarse en lila kleurige bloemen heel lekker, zoals die van een vlinderstruik. En echte bijenlokkers zijn: hemelsleutel, kattenkruid, herfstaster, muurpeper, bergamotplant, zilverkaars en blauwe knoop.

Maak een bijenhotel
Bijen hebben het soms moeilijk om goede plekjes te vinden om te leven. Zeker in tuinen waar oude stengels en planten worden opgeruimd en ook in de weilanden staan steeds minder bloemen. Wilde bijen kunnen dus wel wat hulp gebruiken. Geef ze daarom een hotel in een tuin vol bloemen. Deze maak je van een leeg blik, een wijnkist en bamboe of riet, zodat de bijen een plekje kunnen vinden.

Badje voor vogels
Als het in de zomer weinig regent, is er ook weinig water voor de vogels. Zet daarom een vogelbadje in de tuin; een schaaltje met een klein laagje water. Daar kunnen ze lekker in badderen en drinken.

Vogels voeren
Vogels kunnen steeds minder voedsel vinden doordat wij mensen alles vol bouwen. Elk seizoen kan je vogels ondersteunen door ze speciaal vogelvoer te geven in een voederbak. En wil je dit op een duurzame manier doen? Schaf dan een vetbolhouder, vogelvoerdispenser of pindakaaspothouder van gerecyclede drinkverpakkingen aan.

Minder stenen
Als je tuin is bestraat, moet al het regenwater via het riool worden afgevoerd. Als je voor planten in plaats van tegels kiest, kan het water gewoon weglopen in de grond. En met groen hebben de dieren ook meer plek om te wonen.

Gerecyclede plantenbakken
Kies voor zoveel mogelijk milieuvriendelijke, gerecyclede of tweedehands materialen. Zo kun je het beste hout met een FSC-keurmerk kopen. En er zijn tegenwoordig ook bloempotten van gerecycled materiaal te krijgen.

Waterton voor regenwater
Plaats een regenton onder een dakgoot om je regenwater op te vangen. De meeste mensen gebruiken gemiddeld per jaar 1100 liter water om planten te besproeien, dat zijn een hele hoop liters die je niet uit de kraan hoeft te tappen.

Tweedehands meubels en gereedschap
Ooit overwogen om je tuinmeubilair en tuingereedschap tweedehands te kopen? Je zal verbaasd staan hoeveel keus je hebt.

We merken nu al dat we de wereld overdragen aan een generatie die gelukkig veel bewuster wil leven, met veel meer oog voor onze aarde en de opwarming daarvan. Logisch natuurlijk want zij willen een fijn leven voor zichzelf en voor hun kinderen en kleinkinderen. Dus laten we met zijn allen ons best doen. Voor hen en voor Moeder Aarde.

Fijne dag van de Aarde!

Meest recente posts

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je mijn blog via e-mail ontvangen, zodat je zeker niets mist? Laat dan hier je e-mailadres achter. Dan word je als eerste op de hoogte gebracht van de laatste nieuwe blogs!

In de kijker

Berichtje achterlaten?

Wanneer je jezelf herkent in mijn blogs, als je een vraag hebt óf als je iets met me wil delen, dan zou ik het heel leuk vinden als je me een berichtje stuurt. Ik waardeer het contact met mijn lezers enorm.

Schrijf bericht
}