De Dag van…de zomertijd! (26 Maart)


Ondanks dat we de klok een uur vooruit moesten zetten vannacht, en we een uurtje minder lang kunnen slapen, betekent dit dus ook dat het zomertijd is vanaf vandaag!

Oh wat kijken we ernaar uit. Tenminste, de meesten van ons. Na die korte, natte, grijze en ongezellige dagen waarbij we, als we naar buiten keken, alleen maar kale bomen en struiken zagen en een troosteloze tuinset inclusief ingepakte barbecue, genieten we nu van de langer wordende dagen. De zomer komt eraan!!

De zomer in geuren en kleuren en smaken.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar het lijkt alsof mijn zintuigen weer tot leven komen. Dat is niet helemaal waar, want ik kan me nu al verheugen op de geuren, kleuren en smaken van de zomer die zó in mijn hersenen en herinneringen vastzitten dat ik het allemaal al kan ruiken, proeven en voor me zien.

De kleur van de zomer is voor mij de vele tinten groen. Het gras, de verschillende knopjes in de bomen, de roze en witte bloesempjes die voorzichtig opkomen, net als de prachtige krokusjes met de aller vrolijkste kleurtjes die ons lijken te zeggen: de grijze waas over het noordelijke halfrond gaat verdwijnen, er komt weer kleur in het leven. De mooie hemelsblauwe luchten met schapenwolkjes is iets waar ik me op verheug. Ook dat de struiken en planten weer laten zien waarom ze hun energie gespaard hebben in de winter en ons vanaf nu verblijden met de mooiste kleurige bloemetjes om de bijtjes en hommetjes te lokken. Parasolletjes in alle maten en kleuren worden weer opgezet, mensen dragen vrolijk gekleurde, luchtige kleding. Om nog maar niet te spreken over de vrolijke vogeltjes en andere diertjes die we weer te zien krijgen. Van de groene specht, tot de kleine lieveheersbeestjes.

De geur van de zomer start bij mij op dagen als vandaag, wanneer de zon en de regen elkaar snel afwisselen. De regen ruikt zachter en frisser, het is minder erg, want beter weer is op komst. Maar vooral de seringen, waarvan Bart en ik er 8 hadden geplant in onze oude tuin en die ik erg mis. Die geur… zálig!! We ruiken ook andere bloemen, de geur van gemaaid gras, de geur van een barbecue een paar huizen verder, verse aardbeitjes, parfum van de dames in de winkels, de zomer ruikt speciaal. Niet voor niets doen we de deur naar de tuin alvast open terwijl het eigenlijk nog te fris is. We stappen naar buiten en halen diep adem en zeggen tegen elkaar: “heerlijk ruikt het buiten, de zomer komt eraan!”

De smaak van de zomer, dat gaat natuurlijk vooral over alle heerlijke verse fruitsoorten die we weer kunnen eten. Dat wijntje dat we drinken, dat buiten toch lekkerder smaakt dan binnen. De biefstukjes, worstjes en sateetjes en misschien wel een lekker stukje zalm op de barbecue. Soms loop of fiets je langs een paar rozenstruiken en lijkt het alsof je door een wolk van zachtheid loopt of fietst, vooral omdat dat vast ergens een herinnering triggert. En omdat je armen en benen lekker bloot zijn in de zomer, met die fijne jurkjes, rokjes en korte broeken, smeer je jezelf goed in met een bodylotion van je favoriete merk. En dat ruik je dan ook de hele dag. Je verstopt het niet onder een trui en lange broek. De deuren van winkels worden weer opengelaten en de geur van verse bloemen, versgebakken stokbrood en chocolade komen je tegemoet en halen je over om toch even binnen te springen. De oude vertrouwde Nivea zonnebrandcrème komt weer naar boven, die weer herinneren aan vakanties aan de zee, járen geleden. Poffertjes, braadworsten en hamburgers op festivals of in pretparken. Ja, de zomer heeft voor mij veel kleur, -geur en -smaakherinneringen waar ik me nu al op verheug!

Fijne dag van de zomertijd! Het is SUMMERTIME!

Meest recente posts

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je mijn blog via e-mail ontvangen, zodat je zeker niets mist? Laat dan hier je e-mailadres achter. Dan word je als eerste op de hoogte gebracht van de laatste nieuwe blogs!

In de kijker

Berichtje achterlaten?

Wanneer je jezelf herkent in mijn blogs, als je een vraag hebt óf als je iets met me wil delen, dan zou ik het heel leuk vinden als je me een berichtje stuurt. Ik waardeer het contact met mijn lezers enorm.

Schrijf bericht
}