De dag van… de complimenten (1 Maart)


Er is volgens mij niets leukers dan een complimentje geven of krijgen. Het woord alleen al: complimentje. Het voelt al warm en rond en zacht en gemeend.

Heerlijk dat er een dag bestaat voor complimentjes. Het is goed dat men er af en toe bij stilstaat dat het belangrijk is om een complimentje te geven en te krijgen. Eén keer per jaar is natuurlijk niet de bedoeling, maar dat er dus even bij stilgestaan wordt vind ik een goede zaak.

Er zijn drie soorten complimenten:
Over wat je hebt,
Over wat je kan,
Over hoe je bent.

Over wat je hebt.
Het is niet mijn meest favoriete om een complimentje over te geven. “Wat heb jij mooie groene ogen”, “Wat heb jij een gave auto”, Wat heb jij leuke tas”. Dat is leuk om te horen maar zegt eigenlijk weinig over de persoon zelf.

Over wat je kan.
Daar ben ik al blijer mee. Wat iemand kan is altijd persoonlijk. Dat kan gaan over de manier waarop iemand werkt. “Jij kan zo geordend werken, ik zou willen dat ik dat kon”. “Jij kan zo goed met kinderen omgaan, wat heb jij een geduld”. “Jij hebt écht ook voor details, jouw huis is zo mooi ingericht”. Dat zijn toch complimentjes waar je hart wat sneller van gaat en waardoor je je goed voelt over jezelf.

Over hoe je bent.
Dit is mijn favoriete soort. Als je zo een complimentje wil geven aan iemand, dan word je gedwongen om goed naar die persoon te kijken. Dat zijn volgens mij ook de leukste complimentjes om te krijgen. “Jij inspireert mij om meer uit mezelf te halen”. “Jij bent altijd zo aardig, je hebt een groot hart”. “Ik waardeer het dat je zo zorgzaam-liefdevol-loyaal-geduldig bent met mij”. Dan is je dag toch goed en stijgt je zelfvertrouwen.

En net dát is de bedoeling van een complimentje.

Meest recente posts

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je mijn blog via e-mail ontvangen, zodat je zeker niets mist? Laat dan hier je e-mailadres achter. Dan word je als eerste op de hoogte gebracht van de laatste nieuwe blogs!

In de kijker

Berichtje achterlaten?

Wanneer je jezelf herkent in mijn blogs, als je een vraag hebt óf als je iets met me wil delen, dan zou ik het heel leuk vinden als je me een berichtje stuurt. Ik waardeer het contact met mijn lezers enorm.

Schrijf bericht
}