Dorstige wespen


Het was toch zo warm en droog de afgelopen weken. Ik had zo’n medelijden met alle diertjes. Ik had flessen water gekoeld en in een handdoek gewikkeld en bij de cavia’s gelegd. Maar ze vertrouwde die grote lange dingen niet die plots in hun ren lagen. De konijnen, die we vroeger hadden, snapten heel goed dat dat fijn was om tegenaan te liggen. Maar cavia’s zijn niet zo’n helden.

Voor de vogels had ik strategisch schotels en bakjes met water geplaatst waar ze dankbaar gebruik van maakten. Voor de honden 2 emmers met koud water.

Maar tot mijn grote verdriet vond ik op een morgen een dood roodborstje in één van de emmers. Het roodborstje, mijn roodborstje was verdronken en ik was erg verdrietig. Bart zei dat het vast een ander roodborstje is, maar ik heb mijn roodborstje toch niet meer gezien de afgelopen twee dagen….

Het roodborstje is mijn link met mijn lieve overleden oma. Mijn roodborstje komt elke dag op de stoel zitten die buiten staat. Dan kijkt ze naar binnen waar ik aan de keukentafel zit te werken. Ik zwaai dan naar haar en dan vliegt ze weg. Echt, al jaren komt ze hier, en doen we hetzelfde ritueel elke dag. Het gaf me rust. Mijn Oma was nog steeds af en toe bij mij.

Maar nu heb ik haar al twee dagen niet meer gezien en ik ben zo boos op mezelf dat ik die grote emmers buiten had gezet.

Maar ik zag ook meer en meer wespen komen drinken van de schoteltjes en de bakjes water, toen het zo heet was. Het waren er veel. Ze kwamen zelfs op de tuit van mijn gieter zitten, en als ik dan water in een bakje goot, dronken ze vanaf de tuit. Dat was schattig om te zien. Ik ben geen fan van wespen, maar ook zij hadden dorst. Dus liet ik hen doen.

Totdat ik naast de voordeur een wespennest zag. Tientallen wespen vlogen af en aan en wurmden zich tussen het voegsel van de muren en het dakbeschot een weg naar binnen. En toen ik dat van een afstandje bekeek zag ik aan de dakkapel een nog grotere groep onder de dakpannen verdwijnen en weer wegvliegen. Dju toch, hadden we twee wespennesten.

Ik vulde een formulier in van de brandweer en stuurde dat door. Ze konden pas de 21e komen, op de Belgische feestdag nog wel. “Sorry mevrouw, maar we doen niets anders dan van 8 uur ‘s ochtends tot 10 uur ‘s avonds wespennesten verwijderen bij particulieren”.
Het gaf niet dat we een week moesten wachten, als ze maar kwamen.

In de tussentijd zag ik nog twee nesten in ons dak. Vier nesten dus. Vandaar die vele dorstige wespen. Ik vond het steeds minder leuk worden, vooral wanneer we buiten zaten. Ze waren (nog) niet agressief maar ze waren wel overal. Dus keek ik uit naar de brandweer, die dus vandaag zou komen.

Om 20.30u waren ze er. Twee knappe brandweermannen die alle tijd namen en overal wilden kijken waar ik dacht dat er nesten zaten. Met ladders en lange palen met wit poeder kwamen ze ons redden van het gespuis. We klommen op de zolder waar Bart en ik al jaren niet meer kwamen. Er waren daar zoveel wespen altijd, dood weliswaar, maar toch. We hadden alles naar beneden verhuisd en een slaapkamer omgedoopt tot ‘zolderkamer’ en nooit meer dat trapgat open gemaakt. Voorzichtig klom de brandweerman de vlizotrap op en ik na hem. Geen wesp te zien. De isolatie in orde en netjes afgewerkt. De brandweerman stelde me gerust. Er is nu geen nest te zien, maar ze kunnen alsnog door de isolatie bijten, zeker als het nest heel groot wordt. “Tegen die tijd zijn wij hier weg hoor”, zei ik lachend. Maar ik meende het wel.

De andere brandweerman had ondertussen het nest bij de voordeur volgespoten met poeder en het nest bij de dakkapel, waar een hoornaarsnest bleek te zitten, heeft hij ook behandeld. Nu weet ik ook dat die grote boze zwaar zoemende beesten ter grootte van een pinda, hoornaars waren die ons lastig vielen toen we van het weekend lekker onder het parasolletje zaten.

Als ze binnen zeven dagen niet weg zijn dan komen de knappe brandweermannen het gratis nog een keertje overdoen.

Dat, op zich, is geen straf

Meest recente posts

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je mijn blog via e-mail ontvangen, zodat je zeker niets mist? Laat dan hier je e-mailadres achter. Dan word je als eerste op de hoogte gebracht van de laatste nieuwe blogs!

In de kijker

Berichtje achterlaten?

Wanneer je jezelf herkent in mijn blogs, als je een vraag hebt óf als je iets met me wil delen, dan zou ik het heel leuk vinden als je me een berichtje stuurt. Ik waardeer het contact met mijn lezers enorm.

Schrijf bericht
}