Het gemis van de glimlach


Ik rij op mijn gemakje door het dorp onderweg naar de therapie, als ik zie dat er een mevrouw wil oversteken met haar fiets. Ik rem af en glimlach naar haar terwijl ik met mijn hand het gebaar maak dat ze kan oversteken. We maken oogcontact en ze lacht vriendelijk terug. En het raakt me diep, ineens…. Ik realiseerde me pas veel later dat het kwam omdat ze geen mondkapje droeg en ik haar hele gezicht kon zien, en zij het mijne. En daarmee was zij een uitzondering, want in de drukte fietsen moet hier ook met een mondkapje. Ik lach altijd naar iemand als hij of zij letterlijk mijn pad kruist. Het gaat automatisch. Ik doe dat al zolang ik me kan herinneren, vooral omdat het zo fijn is. Veel mensen zijn verbaasd als ze me zien glimlachen en lachen prompt terug. Dat is leuk. Het is leuk als je even in gedachten bent of als je niet zo’n goede dag hebt, om een glimlach toegeworpen te krijgen, gratis en voor niets. Soms kijk ik de mensen na, nadat ze mijn glimlach hebben beantwoord en dan zie ik dat ze iets rechterop lopen of dat er een huppeltje in hun pas is gekomen. Hun bodylanguage verandert een beetje. Dat is leuk.

Weet je wat ik het moeilijkst vind aan deze periode? De Corona periode? Ik heb het gevoel dat ik (meer dan) de helft van mezelf moet uitschakelen. Ik heb het gevoel niet meer mezelf te kunnen zijn en vooral het gevoel anderen niet meer te ‘zien’ of ‘voelen’. Ik luister altijd naar wat mensen zeggen, maar nog meer lees ik wat de mensen zeggen en voel ik wat de mensen zeggen. Of niet zeggen, want dat is even belangrijk voor mij om een beeld te krijgen van mensen. En dat gaat niet alleen om vreemde mensen maar ook mensen die ik ken. Ik lees gezichten, luister naar intonaties in de stem en of die overeenkomen met wat er effectief gezegd wordt. Ik kijk naar gebaren en gebaartjes, zoek naar spanning of ontspanning op het gezicht of in het lichaam. Ik voel de energie die mijn kant opkomt, of juist niet. Ik zoek naar nuanceverschillen, zie kleine zuchtjes, afdwalingen in de ogen, gespannen lippen, trillende vingers of onhandig heen en weer gewiebel. Ik kijk naar lichaamshouding, ringen, oorbelletjes en nog 100 dingen waar ik me niet eens bewust van ben, maar die ik toch opsla.

Zo vorm ik me een beeld van de ander. Het lijkt alsof ik uren naar mensen staar maar dat gebeurt allemaal in seconden of minuten, terwijl ik met iemand praat. Ik haal dus heel veel van mijn informatie uit die non-verbale communicatie. Ik kan namelijk alleen maar adequaat reageren op iemand als ik alles weet, en heb dus meer informatie nodig dan woorden. Vaak gaat de woordenstroom ook te snel om écht te luisteren. Ik zie namelijk wat de mensen vertellen. In beelden, als een soort filmpje verschijnt hun vertelsel voor mijn ogen. Dat heb ik al vaker verteld. Dat is erg vermoeiend als het te snel gaat.

Ik wil mensen troosten, oppeppen, laten praten, een warm gevoel geven. Ik wil luisteren en lezen om écht te begrijpen wat de persoon nodig heeft en ik wil dat graag geven. Ik wil dat mensen voelen dat ik meeleef, dat ik goed luister en het juiste doe of zeg. Ik doe dat met mijn stem, mijn ogen, mijn handen en mijn lichaam. Ik doe dat met gepaste afstand of de gepaste nabijheid. Ik wrijf zachtjes over iemand zijn rug, of raak even iemands arm aan om te delen in de miserie of blijheid. Ik heb door de jaren heen perfect geleerd (in de meeste gevallen dan toch) om op de juiste manier en met de juiste intonatie, met de juiste intentie, en het juiste gevoel te reageren. Ik wil dat iedereen zich goed voelt en zal áltijd proberen (ook al is dat in een hele korte tijd) mensen wat kracht mee te geven. Dat is een heel groot deel van wie ik ben.

Ik voelde me al een paar weken niet blij. Niet de Sofie van een paar maanden terug. Het voelde alsof ik mentaal weer afgleed naar een donkere periode nog niet zo lang geleden. Toen was ik ook een heel deel van mezelf kwijt. Dat zat verstopt. In een knopje van een waterlelie. Ter bescherming. Er was geen ruimte voor mij, alleen voor overleven. Maar dat ligt nu toch al een hele poos achter mij? Hoe kon dit nou? Waarom ben ik nu niet blij en vrolijk elke dag? Ik ben toch blij dat ik leef? Blij dat het de goeie kant opgaat? Blij dat ik weer meer kan en meer geniet van dingen?

Ik weet nu wat het is. Waarom ik me weer zo voel als toen ik nog in het knopje zat. Er is geen ruimte voor mij. Althans, niet voor een groot deel van mij. Mensen dragen mondkapjes. Overal waar ik kom. Zelfs buiten op straat en op de fiets. Mensen zijn niet meer bezig met hun eigen gedachten, als ze op straat lopen of door de winkel. We zijn alert, we deinzen terug, we ontsmetten en we nemen afstand. Ik zie ogen een mondkapje en een gespannen lichaam. Ik zie gebogen hoofden en handtassen dicht tegen het lichaam gedrukt. Iemand die een winkel wil inlopen en het mondkapje vergeten is wordt weg gestaard of toegesnauwd. Ik kan je niet meer lezen, niet meer ‘zien’ en niet meer ‘voelen’. Ik kan je geen kracht meer geven, je geen glimlach meer sturen. Ik kan je niet aanraken of omhelzen. Ik kan niet meer voor je doen wat ik voorheen deed. Ik wil je graag een goed gevoel geven. Hoe moet ik dat nu doen in deze tijd? En dus schrijf ik woorden op papier. Berichtjes in de app, kaartjes via de post en bloemetjes om te laten weten dat ik aan je denk. Ik ben niet zo goed met woorden. Er zijn er simpelweg niet genoeg om je te laten zien hoeveel ik je mis en hoe graag ik je wil aanraken om mijn woorden kracht bij te zetten. Ik mis je glimlach…

En dus, ongewild en absoluut ongewenst, is dat stukje ‘mij’ wat mij ‘mij’ maakt, zich weer aan het verstoppen. En deze keer niet om te overleven, maar om te kunnen leven.

Meest recente posts

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je mijn blog via e-mail ontvangen, zodat je zeker niets mist? Laat dan hier je e-mailadres achter. Dan word je als eerste op de hoogte gebracht van de laatste nieuwe blogs!

In de kijker

Berichtje achterlaten?

Wanneer je jezelf herkent in mijn blogs, als je een vraag hebt óf als je iets met me wil delen, dan zou ik het heel leuk vinden als je me een berichtje stuurt. Ik waardeer het contact met mijn lezers enorm.

Schrijf bericht
}