De dag van de Tapir (27 April)


Vandaag is Wereldtapirdag. Wederom een wereldwijde dag voor een bijzonder dier, de Tapir. En omdat ik een groot dierenmoederhart heb én ik de tapir zo ontzettend bijzonder vindt, kon ik het niet laten om daar over te schrijven.

Helaas is ook de tapir een bedreigde soort. De voornaamste bedreiging is uiteraard de mens. Ze hebben een steeds kleiner wordend leefgebied en er wordt op hen gejaagd voor hun vlees. Gelukkig zijn er natuurparken, uitgeroepen tot beschermd gebied, waar de tapirs rustig kunnen leven en zo gezonde populaties kunnen ontwikkelen.

Tapirs zijn grappige dieren die lijken op een mix tussen een varken en een olifant. Ze hebben een dik lijf, hoge poten een kleine slurf. Toch zijn ze meer gerelateerd aan paarden en neushoorns. Dus eigenlijk zijn het vier dieren in één 😉

Er zijn vier soorten tapirs met alle vier een eigen leefgebied.  

Maleise tapir
Ook wel bekend als de Indische tapir. Super herkenbaar door zijn kleuren. Hij is zwart met een groot wit vlak op zijn middel. Ook is dit de grootste tapirsoort en de enige die in Azië leeft.

Bergtapir
Deze soort wordt ook wel Andes tapir of wollige tapir genoemd. Het is de kleinste tapirsoort en hij heeft een wollig vachtje. De vacht is donkerbruin tot zwart en ze hebben een witte lip. Ze wonen in het Andesgebergte in Colombia, Ecuador en Noord-Peru. Ze leven hier in de nevelwouden en op vlaktes tussen 2000 en 4000 meter hoogte.

Laaglandtapir
Deze bijzondere tapir heeft manen op zijn nek. Hij staat ook wel bekend als de Zuid-Amerikaanse tapir. Hij is namelijk te vinden op een groot deel van het continent. Van het noorden van Colombia tot het noorden van Argentinië.

Midden-Amerikaanse tapir
Hij heeft een korte bruine vacht en geen manen zoals de laaglandtapir. Hij komt voor in Midden-Amerika en in een deel van Zuid-Amerika. Grofweg van Zuid-Mexico tot de Andesregio van Colombia.Baby tapirs zien er heel anders uit dan hun ouders. Zij hebben witte camouflagestrepen op hun vacht en zijn mega schattig zoals je op de foto kan zien.

Tapirs eten volledig plantaardig. Ze houden van fruit, waterplanten en bladeren. Met hun slurf kunnen ze gemakkelijk bladeren of besjes van planten af trekken.

Tapirs kunnen super goed zwemmen. Ze zijn dan ook regelmatig in het water te vinden om af te koelen, te vluchten voor roofdieren of om waterplanten te eten.

Tapirs zijn over het algemeen verlegen dieren. Ze zullen eerder wegrennen dan aanvallen wanneer ze bang zijn. Maar toch kunnen ze gevaarlijk zijn als ze zich bedreigd voelen.  

Tapirs hebben een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze verspreiden de zaden van fruit via hun poep. Tapirs kunnen grote afstanden afleggen waardoor de zaden op heel andere plekken weer terechtkomen.

Het uiterlijk van een tapir is al miljoenen jaren hetzelfde. De dieren worden daarom ook weleens wandelende fossielen genoemd.


Hartstikke leuk om te weten toch?

Fijne dag van de Tapir!


Meest recente posts

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je mijn blog via e-mail ontvangen, zodat je zeker niets mist? Laat dan hier je e-mailadres achter. Dan word je als eerste op de hoogte gebracht van de laatste nieuwe blogs!

In de kijker

Berichtje achterlaten?

Wanneer je jezelf herkent in mijn blogs, als je een vraag hebt óf als je iets met me wil delen, dan zou ik het heel leuk vinden als je me een berichtje stuurt. Ik waardeer het contact met mijn lezers enorm.

Schrijf bericht
}